6. – 9. týden na cestě – PORTUGALSKO!!!

Už 4 týdny projíždíme Portugalskem. Jestli jsem si v Galicii stěžovala, že je horší se tam domluvit, tak v Portugalsku jsme na tom ještě hůř 🙂 Pár slov je podobných jako ve španělštině, ale jinak jim nerozumíme vůbec 🙂 Naštěstí ve velkých městech je to s angličtinou v pohodě. 

Výsledek obrázku pro vlajka portugalska

Portugalsko je jedním z nejstaších států v Evropě. V 15.-16. st. se zde podnikaly zaoceánské objevitelské plavby, díky kterým získali spoustu kolonií. Proto se Portugalština rozšířila natolik, že jí mluví 300 mil. lidí na zemi. Dnes ale tehdejší sláva a bohatství v zemi moc vidět není. Je tu spousta opuštěných domů a to i ve velkých městech jako je Lisabon nebo Porto. 

Je to země, pohody, portského, červeného kohouta, korku a dlaždiček… hodně daždiček, jsou opravdu všude – na domech, kostelech, mostech, suvenýrech,…

Korek se získává z kůry korkového dubu a Portugalsko je jeho nejvetším výrobcem na světě. Jako suvenýr tady pořídíte snad cokoliv z korku 🙂

Výsledek obrázku pro dub korkový

Výsledek obrázku pro portugalský kohout 

Jen toho portugalskýho psa s ploutvemi jsme ještě nepotkali 🙂

V Portugalsku je o něco těžší na benzínkách doplňovat vodu a vyprázdnit záchod a odpadní nádrž, proto jsme nuceni jednou za 3 dny zajet do kempu, kde většinou za 5€ můžeme udělat veškerý servis auta. 

Lidé jsou tu neuvěřitelně přátelští a úpně poprdění z dětí, hlavně z blonbďaté Rebeky. Krása Portugalska je hlavně v atmosféře, ze které je cítit historie. Zatím jsme projeli severní polovinu a vůbec se nám odsud nechce :). Je po sezóně, takže jsme na plážích často sami, ale ve městech turistický ruch ještě žije. Pořád si užíváme tak 20 °C, ale od atlantiku fouká studený vítr. Do vody už jen v neoprenu.                                                                                                                 

Máme před sebou jih Portugalska, který je brán jako nejslunnější místo v Evropě. Brzy se zase ozveme! Tchao 🙂

PODROBNĚJŠÍ INFORMACE A FOTO  – PORTUGALSKO

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *